Thursday, May 3, 2007

JELEBU BAKAL HADAPI BANJIR BESAR
28/4/07 Pembinaan empangan Sungai Teriang sedang dijalankan secara senyap-senyap tanpa pengetahuan ramai penduduk jelebu seluruhnya. Pembinaan empangan ini sebenarnya adalah untuk kepentingan rakyat Negeri Selangor. Penduduk Jelebu dan rakyat Negeri Sembilan tidak akan menikmati sebarang faedah hasil dari pembinaan empangan tersebut. Sebaliknya penduduk Jelebu akan mendapat bala banjir hasil dari pembinaaan empangan tersebut. Begitulah menurut kata Tuan Haji Hassan Bin Abdul Rahman Ketua PAS Cawangan Bandar Klawang dalam membangkitkan isu ini semasa Mesyuarat Agong PAS Kawasan Jelebu kali yang ke-18 yang diadakan di Dewan Kampung Petaseh. Tuan Hj Hassan telah bangkit mengutarakan usul ini dan memohon agar PAS Jelebu dapat menjalankan satu gerakan untuk menghalang pembinaan empangan Sg. Teriang ini.
Menurut Tuan Hj Hassan sekarang ini Majlis Daerah Jelebu sedang berusaha membayar pampasan kepada tuan-tuan tanah yang terlibat dalam pembinaan empangan tersebut. Tetapi menurut Tuan Haji lagi soal pampasan bukanlah perkara pokok dalam isu ini tetapi perkara yang lebih pokok ialah apa faedahnya yang akan diperolehi oleh penduduk Jelebu hasil dari pembinaan empangan ini selain dari banjir. Itulah yang terjadi di daerah Batu Pahat Johor semasa kejadian banjir besar pada awal tahun ini dan hujung tahun 2006 yang lalu. Empangan di Batu Pahat itu terpaksa dibuka kerana takut pecah setelah tidak dapat lagi menampung limpahan air hujan dan air sungai yang memenuhi empangan tersebut. Apabila dibuka sahaja empangan tersebut seluruh bandar dan daerah Batu Pahat tenggelam oleh banjir dan memakan masa berminggu-minggu baru surut. Apakah perkara seperti ini hendak kita biarkan berlaku di daerah Jelebu ini? soal Tuan Haji kepada perwakilan yang hadir.
Menurut kata Haji Hassan beliau telah pergi berjumpa dengan Tuan Pegawai Daerah Jelebu dan juga Jabatan Bekalan Air Jelebu untuk bertanyakan tentang pembinaan empangan ini

No comments: